ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Οικοσκόπιο Kids: Περιβαλλοντικά παιχνίδια για παιδιά…Το Οικοσκόπιο είναι μια πρωτότυπη εφαρμογή, ένας πλήρης διαδικτυακός χάρτης περιβαλλοντικής πληροφορίας για την Ελλάδα.
Στο Οικοσκόπιο Kids τα παιδιά θα εξοικειωθούν με την έννοια του χώρου, θα διατρέξουν τον ελληνικό χάρτη αναγνωρίζοντας λίμνες και δάση, θα οξύνουν την παρατηρητικότητα και τις αισθήσεις τους γνωρίζοντας απειλούμενα αλλά και χαρακτηριστικά είδη και παίζοντας, θα αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις για το περιβάλλον. Έτσι οι πολίτες του αύριο αποκτούν γνώσεις που χρειάζονται ώστε να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και την ανάγκη αλλαγής της στάσης τους και της καθημερινής συμπεριφοράς τους.
Τα έξυπνα παιχνίδια δεν είναι όμως μόνο για παιδιά. Καλή διασκέδαση σε όλους λοιπόν!


1. Το «Χελώνες σε Κίνδυνο, Μπορείτε να Κάνετε τη Διαφορά» είναι ένα 8λεπτο εκπαιδευτικό DVD με κινούμενα σχέδια που ανταποκρίνεται στην επιτακτική ανάγκη για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σε παραλίες ωοτοκίας στη Μεσόγειο. Δημιουργήθηκε από το Σύλλογο για τη Διατήρηση του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (ΜCS), Αγγλίας σε συνεργασία με το Μη-Κερδοσκοπικό Ίδρυμα Travel Foundation, Αγγλίας για να παροτρύνει τους τουριστικούς πράκτορες και τους πελάτες τους να υιοθετήσουν μια φιλικότερη συμπεριφορά προς τις θαλάσσιες χελώνες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους σε παραλίες ωοτοκίας στη Μεσόγειο. Έχοντας συνεργαστεί στη δημιουργία του κινουμένου σχεδίου, το MEDASSET ανέλαβε και την επιμέλεια, τον υποτιτλισμό στα ελληνικά, τη μεταγλώττιση στα ελληνικά και τη διανομή του στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το DVD είναι ένα πρωτότυπο, απολαυστικό και ταυτόχρονα αποτελεσματικό εργαλείο εκπαίδευσης για επαγγελματίες του κλάδου, τους τουρίστες κάθε ηλικίας που επισκέπτονται παραλίες ωοτοκίας αλλά και για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

2. Φώκια: Μοναχούλης: Σε αυτό τον ιστότοπο μπορεί κανείς να βρει παιχνίδια, φωτογραφίες και πληροφορίες για τις εκπαιδευτικές δράσεις της MOm. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, εμψυχωτές ομάδων που θέλουν να γνωρίσουν τη Μεσογειακή φώκια και να υλοποιήσουν σχετικές εκπαιδευτικές δράσεις (προγράμματα, δραστηριότητες). Όμως και οι ίδιοι οι μαθητές μπορούν, με ξεναγό το «Μοναχούλη», να βρουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες και να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες και παιχνίδια.

ΠΛΟΗΓΗΘΕΙΤΕ


3. ΦΑΛΑΙΝΑ: Η πολυμεσική αυτή εφαρμογή απευθύνεται σε μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης του Δημοτικού και έχει δημιουργηθεί από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Περιλαμβάνει πληροφορίες για τα είδη των φαλαινών και τις απειλές τους, εικόνες, βίντεο, μαγνητοφωνημένους ήχους, παραμύθια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και μπορεί να δουλευτεί είτε μέσα στην τάξη με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού είτε αυτόνομα από τα παιδιά.
ΠΛΟΗΓΗΘΕΙΤΕ


4. ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΣ; ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΤΑΣ: Η υπερμεσική εφαρμογή «Δεν το θες; Μην το πετάς!» στοχεύει να κάνει τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και να υιοθετήσουν συγκεκριμένους τρόπους συμπεριφοράς και στάσεις που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος στο πλαίσιο της ανάγκης για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Τρεις φίλοι συναντιούνται ύστερα από τις διακοπές τους στο σχολείο. Μετά το σχόλασμα πηγαίνουν στο σημείο που έπαιζαν συνήθως (παιχνιδοκρυψώνα). Όμως εκεί τους περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη. Ο χώρος είναι γεμάτος σκουπίδια και έτσι αποφασίζουν να καθαρίσουν την παιχνιδοκρυψώνα τους. Τότε ανακαλύπτουν και κάποια χρήσιμα πράγματα ανάμεσα στα σκουπίδια, όπως ένα βιβλίο, μέσα στις σελίδες του οποίου ανακαλύπτουν ένα γρίφο, η επίλυση του οποίου απαιτεί την εύρεση των τριών λέξεων-κλειδιών στις αντίστοιχες τρεις θεματικές ενότητες. Οι χρήστες εισάγονται στην προβληματική κάθε ενότητας μέσω της παρακολούθησης μιας ταινίας μικρού μήκους (animation). Στη συνέχεια οδηγείται στις δραστηριότητες της κάθε ενότητας. Η ολοκλήρωση κάθε δραστηριότητας οδηγεί στην ανακάλυψη ενός τμήματος της λέξης-κλειδί κάθε ενότητας.
ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ  

5. ΔΕΛΦΙΝΙ: Mια εφαρμογή πολυμέσων με θέμα το Δελφίνι που απευθύνεται στις μικρότερες τάξεις του Δημοτικού (Α’ Β’ και Γ’). Περιλαμβάνει πληροφοριακό υλικό για το απειλούμενο αυτό είδος, φωτογραφίες, βίντεο, μουσική και ήχους δελφινιών, 15 εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τον εκπαιδευτικό και ηλεκτρονικά παιχνίδια για το μαθητή. Τέλος, ο εκπαιδευτικός θα βρει στην συγκεκριμένη εφαρμογή πληροφορίες σχετικά με ΜΚΟ που ασχολούνται με το δελφίνι καθώς και συνδέσεις με σχετικές ιστοσελίδες.
ΠΛΟΗΓΗΘΕΙΤΕ

6. Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ: «Η κοιλάδα των Πεταλούδων της Ρόδου» είναι μια εκπαιδευτική πολυμεσική διαδραστική εφαρμογή βασισμένη στην παιδαγωγική προσέγγιση του εποικοδομητισμού με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε περιβαλλοντικά προβλήματα που αφορούν την Κοιλάδα των Πεταλούδων στη Ρόδο. Περιλαμβάνει πληροφορίες για το Βιότοπο της Κοιλάδας, για την πεταλούδα Panaxia Quadripunctaria, και για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που λειτουργεί στην περιοχή, quizze, παιχνίδια, διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και μια ιστορία animation όπου παρουσιάζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή. Κεντρικοί ήρωες της ιστορίας αυτής είναι μια πεταλούδα και ένα δέντρο που αφηγούνται σε ένα κοριτσάκι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Κύριο χαρακτηριστικό του λογισμικού είναι η δυνατότητα ηχητικής υποστήριξης σε όλες τις ενότητες και υποενότητες της εφαρμογής. Προδιαγραφές – Διευκρινίσεις: Για τη σωστή λειτουργία της εφαρμογής ο φάκελος valley_of_butterfly πρέπει να αποθηκευτεί στο c: (Τοπικός δίσκος) του χρήστη και η ανάλυση της οθόνης του υπολογιστή πρέπει να είναι 1024 x 768 pixels.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

 7. ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟ: Πολυμεσική εφαρμογή.
ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ


8. ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ CO2, ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στο πλαίσιο του έργου “10ACTION”, καλεί τους μαθητές Δημοτικών σχολείων να ενημερωθούν σε ενεργειακά θέματα παίζοντας με το διαδικτυακό παιχνίδι: Μειώστε την εκπομπή CO2! Στόχος του παιχνιδιού είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και έμμεσα των οικογενειών τους σχετικά με ενεργειακά - περιβαλλοντικά ζητήματα. Το διαδικτυακό παιχνίδι επιδιώκει να δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις σε θέματα όπως η προστασία του κλίματος, η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και γενικότερα ενός πιο οικολογικού τρόπου ζωής. Στο πλαίσιο της δραστηριότητας, οι μαθητές μπορούν να συμπληρώσουν εικονογραφημένα φύλλα εργασίας στα οποία γίνεται αναφορά πληθώρας περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η μη ορθολογική χρήση της ενέργειας.

ΠΛΟΗΓΗΘΕΙΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.