Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012

Το χριστουγεννιάτικο "πέταλο"

Γούρι σημαίνει καλός οιωνός, το «μαγικό» αντικείμενο που έχει σκοπό να φέρει καλή τύχη. Η προσέλκυση της καλής τύχης είναι μια πανάρχαια συνήθεια και αποτελεί ευσεβή πόθο όλων των λαών σε όλες τις εποχές. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πολλαπλούς τρόπους, προκειμένου να κερδίσουν την εύνοια της, όπως τα γούρια και οι δοξασίες.
Μερικά από τα γούρια έχουν επικρατήσει να θεωρούνται ότι ξορκίζουν την κακοδαιμονία και προσελκύουν την καλή τύχη. Ειδικά οι γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι γεμάτες δοξασίες για την προσέλκυση της καλής τύχης. Επικρατέστερα γούρια τις ημέρες των Χριστουγέννων θεωρούνται το ου(γκι), το καραβάκι και το πέταλο του αλόγου, οι πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες, το τετράφυλλο τριφύλλι κ.ά.
Το πέταλο του αλόγου:
Θεωρείται σύμβολο ευτυχίας και προφύλαξης από το κακό το μάτι . Κατά την παράδοση πρέπει να κρεμιέται πίσω από την πόρτα με το άνοιγμα του προς τα πάνω. Το πέταλο φέρνει γούρι γιατί το σχήμα της ημισελήνου αποτελεί από την αρχαιότητα μυστικό σύμβολο. Ο σίδηρος συνδέεται με τον πλανήτη Άρη διαθέτοντας εξαιρετικές ιδιότητες για την απομάκρυνση του κακού πνεύματος.
Καλή τύχη και χρόνια πολλά με αισιοδοξία  για το καινούριο έτος!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.