Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού είναι ένας φορέας που έχει ως σκοπό την προαγωγή των αξιών της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού, με την ανάπτυξη ανάλογων δραστηριοτήτων. Eιδικότερα το Εθνικό Κέντρο έχει θέσει ως προτεραιότητα την καταγραφή και διάσωση του σχολικού υλικού και των σχολικών βιβλίων, σε μια προσπάθεια να ανασυνθέσει την ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας της εκπαίδευσής μας.
Ο φορέας έχει αυτή τη στιγμή στην κατοχή του μια πλούσια συλλογή από σχολικά βιβλία, τα οποία χρονικά καλύπτουν διάστημα περίπου τριών (3) αιώνων. Πολλές από τις εκδόσεις αυτές είναι σπάνιες και δυσεύρετες, ενώ πολλά βιβλία δεν υπάρχουν στις επίσημες βιβλιογραφίες και στις μεγάλες βιβλιοθήκες. Οι συλλογές εμπλουτίζονται συνέχεια με δωρεές και αγορές υλικού.
Το ΕΚΕΔΙΣΥ προχωράει στη δημιουργία «Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης» με τη λειτουργία μιας μόνιμης έκθεσης της ιστορίας του σχολικού εγχειριδίου και της ελληνικής εκπαίδευσης εντός του μουσείου, η οποία θα απευθύνεται κυρίως σε σχολεία και θα ενισχύεται με κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ταυτόχρονα, σκοπός μας είναι οι συλλογές να είναι ανοιχτές, αξιοποιήσιμες και προσβάσιμες σε όλα τα άτομα που θέλουν να εργαστούν ερευνητικά.
Το Μουσείο θα λειτουργήσει σε ένα πανέμορφο, τριώροφο, νεοκλασικό, διατηρητέο κτίριο, στην Πλάκα, στην οδό Τριπόδων 23, στον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας. Η θέση του Μουσείου (δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης και σε άλλα Μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας) αλλά και οι στόχοι και οι δράσεις του, προσφέρουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης και προβολής της χώρας μας και των πνευματικών της δημιουργημάτων όχι μόνο μέσα στην ίδια τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό. 

Λίγες στιγμές από τις συγκινητικές αφηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδωνΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.